Kot strela z jasnega prileti, tudi dojeli nismo, tako hitro je šlo.

Dolgolasi hrust je pol metra stran v obraz udaril ameriško turistko in jo vrgel po tleh, kričal in grozil vsem, praktično pred Mestno hišo. Priznam, da sem le gledala kam bom zbežala, na izdelke sploh nisem pomislila medtem, ko je podiral sosednjo stojnico.

Poklicali smo policijo. Ljudje so se umikali, bežali, nekaj moških se je postavilo v bran. Ogromen, agresiven, kot nor je grozil in mahal okrog sebe ter se oddaljeval.

Policija potrebuje nekaj časa, redarje pa imamo le tiste, ki pišejo listke in nesramno besedno napadajo, če se pri Križankah ustaviš za minutko, da odložiš kovček.

Hrust se je spet pojavil, neverjetno, kot v kriminalni nadaljevanki in mimoidočega mladega turista, ki si je s punco ogledoval najlepše mesto na svetu, večkrat udaril v glavo. Policije še ni. Gospa, ki jih je prva dobila v glavo, poškodovana, pretresena, sedi na mojem stolu in v šoku še vedno ne more verjeti, da se to res dogaja. Posledice udarca v nos lajšava s hidrolatom smilja in čakava reševalce.

Kljub poskusu, da bi ga ustavili, preprečili pohod, je agresivnemu velikanu uspelo oditi, izginiti in se dobesedno spet pojaviti z napadom na tržnici, ko se je z udarci v obraz lotil še ene turistke, mlade punce, ki je prav tako kot predhodnika poškodovana in pretresena skupaj z nami čakala policijo, ki je še kar ni bilo.

Center mesta, veliko ljudi, dogajanja, turistična prestolnica in nikogar, ki bi krožil, varoval, imel pod kontrolo. Ne smem si predstavljati, da bi imel v roki nož, bil je namreč neobvladljiv, agresiven, ogromen in že tako nevaren. Priznam, da sem se zelo ustrašila in da si v resnici sploh nisem mislila, da je v mojem mestu sredi belega dne to sploh mogoče.

Kje je šerif, kje so varuhi miru na konjih, kupe je vendar večkrat opaziti na tleh, kaj pa tisti s kolesi, kje je redarska ekipa, ki ima menda velike pristojnosti?

Ves dan je ostal grenak priokus, ves dan sem gledala za hrbet, levo in desno. Tudi po tem, ko je policija vendar prišla in nasilneža odpeljala, reševalci pa so se ukvarjali s poškodovanimi. Še takrat, ko se je prva napadena po pregledu na urgenci prišla zahvaliti in vendar za spomin vzela s seboj milo Melanija.

p.s. menda je bila danes v času dogajanja napadena še ena punca, že pred tem pa naj bilo 11 prijav policiji na temo tega nasilnega pohodnika